Zapiekane pomidory

Składniki

  • pomidory - 6
  • mrożony szpinak - 400 g
  • brązowy ryż - 1/4 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • orzechy laskowe - 5
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Czas przygotowania

30 minut

Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. Szpinak dusić na oliwie, aż woda odparuje, następnie połączyć z ryżem, posiekanymi orzechami i roztartym czosnkiem. Ściąć czubki pomidorów, wydrążyć miąższ i posolić wnętrze. Napełnić farszem i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.

Brązowy ryż jest dużo
lepszym źródłem błonnika
pokarmowego, składników
mineralnych oraz witamin
niż biały. Jest też wolniej
trawiony, zapewnia więc
dłużej uczucie sytości.