Fit ciasteczka

Składniki

  • płatki owsiane górskie - 200 g
  • suszona żurawina lub rodzynki - 50 g
  • ziarna słonecznika - 20 g
  • orzeszki ziemne niesolone - 40 g
  • mąka razowa - 20 g
  • białka jaj - 10
  • proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • słodzik lub miód

Czas przygotowania

15 minut + 25-30 minut pieczenia

Białka ubić, dodać je do płatków owsianych. Dosypać ziarna słonecznika, żurawinę, orzechy i mąkę oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę odstawić na kilka minut. Wyłożyć blachę folią aluminiową, formować łyżką małe, spłaszczone ciasteczka i wykładać na blachę. Wierzch ciasteczek delikatnie posmarować miodem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Piec ciasteczka 25–30 minut.

Żurawina jest bogata w witaminę C, A, B1,
B2, błonnik , wapń, żelazo, jod oraz fosfor. Ma
działanie moczopędnie, przyspiesza oczyszczanie
organizmu z toksyn i dobroczynnie wpływa
na stan pęcherza moczowego.