Sałatka z krewetkami

Składniki

  • krewetki koktajlowe - 200 g
  • pieczarki - 100 g
  • jabłko - 3/4
  • pomidory - 1-2
  • zielona pietruszka - 1/2 pęczka
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1/2 łyżki
  • ketchup - 2 łyżki
  • sól i pieprz

Czas przygotowania

15 minut + 30 minut chłodzenia

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i ketchupem, doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce. Pieczarki obgotować w osolonej wodzie, pokroić w plastry. Jabłko obrać, pokroić w plastry. Pieczarki oraz jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną natką. Krewetki obgotować w osolonej wodzie i osączyć. Wszystkie składniki wymieszać ze schłodzonym sosem, odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem sałatkę ułożyć na liściach sałaty i obłożyć cząstkami pomidora.

Krewetki są bogatym źródłem białka. Jak wszystkie owoce morza zawierają witaminy z grupy B oraz niezwykle cenny selen, który działa przeciwnowotworowo,
a także: cynk, magnez, wapń i jod.