Zupa rybna

Składniki

  • świeży łosoś - 300 g
  • krewetki - 500 g
  • limonka - 1/2
  • marchew
  • pietruszka
  • seler - 1/2
  • czerwona papryka - 1/2
  • pomidorki koktajlowe - 10
  • brokuł
  • świeży imbir
  • mleczko kokosowe - 1 opakowanie
  • pasta rybna - 1 łyżka
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • curry - 1 łyżka
  • kurkuma - 1 łyżka
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Czas przygotowania

15 minut

Do garnka wlać oliwę, dodać łyżkę startego imbiru, curry i kurkumę, pastę rybną, wycisnąć limonkę. Smażyć 1 minutę. Następnie dolać 0,7 litra bulionu warzywnego, dodać brązowy cukier, posiekaną w paski marchew, paprykę, seler i pietruszkę oraz mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu 2–3 minuty, włożyć pokrojonego w kostkę łososia, brokuły, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, gotować kolejne 2–3 minuty. Na zakończenie dołożyć krewetki i pomidorki, gotować na małym ogniu około 5 minut.