Zupa rybna
Składniki
- świeży łosoś - 300 g
- krewetki - 500 g
- limonka - 1/2
- marchew
- pietruszka
- seler - 1/2
- czerwona papryka - 1/2
- pomidorki koktajlowe - 10
- brokuł
- świeży imbir
- mleczko kokosowe - 1 opakowanie
- pasta rybna - 1 łyżka
- brązowy cukier - 1 łyżka
- curry - 1 łyżka
- kurkuma - 1 łyżka
- ostra papryka - 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Czas przygotowania
15 minut
Do garnka wlać oliwę, dodać łyżkę startego imbiru, curry i kurkumę, pastę rybną, wycisnąć limonkę. Smażyć 1 minutę. Następnie dolać 0,7 litra bulionu warzywnego, dodać brązowy cukier, posiekaną w paski marchew, paprykę, seler i pietruszkę oraz mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu 2–3 minuty, włożyć pokrojonego w kostkę łososia, brokuły, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, gotować kolejne 2–3 minuty. Na zakończenie dołożyć krewetki i pomidorki, gotować na małym ogniu około 5 minut.