Klopsiki drobiowe
Składniki
- zmielony filet z kurczaka - 300 g
- ząbek czosnku
- cebula - 1/2
- jaja - 1
- ziarna słonecznika - 3 łyżki
- ostra i słodka papryka
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
Czas przygotowania
15 minut
Mięso wymieszać w naczyniu z jajem, ziarnami oraz poszatkowaną cebulą i czosnkiem, doprawić. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Formować niewielkie klopsiki i smażyć je na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem. Klopsiki świetnie smakują z kaszą jaglaną.
Ziarna słonecznika są dobrym
źródłem nienasyconych
kwasów tłuszczowych
i aminokwasów. Zawierają
szereg witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach —
A, D i E oraz witaminy
z grupy B. Regularnie spożywane
przyczyniają się
do wzmocnienia kośćca,
wzroku oraz dostarczają
organizmowi cennych
antyoksydantów.